Τα φίλτρα βαθιάς κλίνης, γνωστά και ως φίλτρα συσσώρευσης σωματιδίων, αποτελούνται κυρίως από στρώσεις ενισχυμένες μπάλες αλουμίνας που στοιβάζονται σύμφωνα με μια συγκεκριμένη αναλογία μεγέθους σωματιδίων. Το φίλτρο βαθιάς κλίνης μπορεί να φιλτράρει εγκλείσματα άνω των 10um, με υψηλή απόδοση φιλτραρίσματος, μεγάλη ικανότητα φιλτραρίσματος, μεγάλη διάρκεια ζωής και καλή αναγέννηση. Ωστόσο, έχει μεγάλο χρόνο προθέρμανσης και υψηλό κόστος αντικατάστασης, το οποίο είναι κατάλληλο για φιλτράρισμα τήγματος με υψηλές απαιτήσεις απόδοσης και μεγάλη ικανότητα επεξεργασίας.
Η χημική σύνθεση των μη μεταλλικών εγκλεισμάτων που σχηματίζονται στο τήγμα αλουμινίου είναι πολύ σταθερή και είναι εύκολο να προκληθούν ρωγμές στα χυτά υλικά μετά τη στερεοποίηση. Η παρουσία μη μεταλλικών εγκλεισμάτων θα μειώσει τη ρευστότητα του μετάλλου και θα μειώσει τις μηχανικές ιδιότητες της χύτευσης. Λόγω της υψηλής σκληρότητας των μη μεταλλικών εγκλεισμάτων, η απόδοση κοπής των χυτών θα μειωθεί. Τα μη μεταλλικά εγκλείσματα σχετίζονται επίσης με το σχηματισμό οπών στα χυτά. Τα μη μεταλλικά εγκλείσματα έχουν κακή διαβρεξιμότητα με τήγμα αλουμινίου και η μικροσκοπικά τραχιά επιφάνεια τους μπορεί εύκολα να χρησιμεύσει ως πυρήνες για πόρους ή κοιλότητες συρρίκνωσης. Το υδρογόνο στο αλουμίνιο εναποτίθεται εύκολα σε μη μεταλλικά εγκλείσματα και σχηματίζει πόρους μετά την ψύξη.
Η απομάκρυνση των μη μεταλλικών ακαθαρσιών μπορεί επίσης να επιτευχθεί με διήθηση. Η διήθηση τήγματος αλουμινίου μπορεί να χωριστεί σε δύο στάδια: τη μετανάστευση των εγκλεισμάτων στο διηθητικό μέσο και την πρόσφυση στην επιφάνεια του μέσου φίλτρου. Η απόδοση διήθησης εξαρτάται κυρίως από την κατάσταση ροής του τηγμένου μετάλλου στο φίλτρο, τις φυσικές και χημικές ιδιότητες του τήγματος, τα εγκλείσματα και τις γεωμετρικές παραμέτρους του φίλτρου. Η διήθηση εγκλεισμάτων μεγαλύτερα από 30um βασίζεται κυρίως σε μηχανικό μπλοκάρισμα, ενώ η διήθηση εγκλεισμάτων μικρότερων από 30um θεωρείται γενικά ότι έχει δύο βασικούς μηχανισμούς: το φιλτράρισμα βάθους και το φιλτράρισμα του κέικ φίλτρου.
Τα φίλτρα βαθιάς κλίνης φιλτράρουν το τήγμα του κράματος αλουμινίου και η επιμήκυνση του τήγματος αλουμινίου αυξάνεται κατά 17,93% μετά το φιλτράρισμα και υπάρχουν μόνο λίγες ακαθαρσίες 6um, ενώ το αφιλτράριστο κράμα αλουμινίου έχει πολλές ακαθαρσίες 40um. Αυτό συμβαίνει επειδή το τήγμα αλουμινίου εισέρχεται στο φίλτρο μέσω της δικής του βαρύτητας. Αυτή η διαδικασία αυξάνει την επαφή μεταξύ των εγκλεισμάτων και των σωματιδίων του φίλτρου και οι ακαθαρσίες δεσμεύονται εύκολα από τα ενεργά σωματίδια, βελτιώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της αφαίρεσης ακαθαρσιών.